CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS
Image Hosted by ImageShack.us
Image Hosted by ImageShack.us

Thursday, June 25, 2009

.::"SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI"::.

Betul atau tidak, hanya sekadar menyampaikan sahaja supaya kita semua berhati-hati dalam pemilihan makanan yang menjadi sumber darah daging tubuh badan kita semua.

From: violet_chessy Subject: Siapa Kata Melayu Tak Makan "BABI" Date: Tuesday, June 23, 2009, 7:19 PM

Assalamualaikum semua,

Bab cerita pasal makan daging babi ni aku pun nak cerita sikit.Kawan aku sendiri yang cerita pengalamannya. Tiap-tiap malam selepas habis kerja dia selalu lepak kat kawasan gerai makan berdekatan tempat kerjanya.

Dia dan boyfriend dia suka sangat makan mee kari kat satu gerai ni, tokeynya cina dan pekerjanya minah indonesia. Dia pun tak kisah la..., satu malam dia balik kerja lambat, nak makan punya pasal dia pergi juga kat kedai tu, nasib baik tokey tu dah reserved untuk dia dan boyfriendfnya tu, sambil dia melayan makanan... tokey tu pun mengemas gerai dan mencuci periuk belanga.

Nak dijadikan cerita, kebetulan pula kawan aku ni nak cari air untuk basuh tangan. Dan dia pun menjengah ke tempat tokey tu sedang membasuh, dan ternampak tulang yang terkeluar dari periuk kuah mee kari tersebut dan dia pun bertanya.

"Eh pakai tulang ke masak kari, you kan tak makan daging.."

" Oooo... ini bukan lembu ini pork maa... baru sedap sikit masak kari, tak taruk tak sedap maa."

uuuweeek... kawan aku ni pun termuntah dan keluar semua isi perut. Kata kawan aku rasanya nak minum air tanah jek nak samak peruk dia. Nak buat macam mana selama ni dah bergelen mee dan kuah kari tu dah masuk dalam perut dia, dah jadi darah daging.

Dipendekkan cerita ni, selepas kejadian itu dia sebarkan hal yang terjadi... kepada semua orang yang dia kenal. Tak lama selepas itu gerai cina tu terus bungkus tak tau pindah kemana.

Moralnya: Jangan makan kat kedai cina walaupun pekerjanya warga Indonesia yang bertudung sekalipun atau pun yang ada logo halal.

MINTA TOLONG SEMUA KAWAN-KAWAN BACA NI SAMPAI HABIS.

Kes macam ni bukan kes baru. Memang betul cakap Cina tu... yang sebenarnya daging ayam dan lembu tak cukup lemak untuk membentuk apa-apa "shape". Jika sebarang proses tidak menggunakan lemak babi, ia akan mudah dan senang pecah.

Berdasarkan pengalaman aku sendiri dalam industri memproses makanan, boleh dikatakan semua product dari oversea yang bertanda halal sebenarnya tidak halal.

Bagi mereka haram itu "pork" iaitu daging babi manakala "pork product" yang lain seperti lard (minyak babi), pork fat (lemak babi), ham (ini asal nama hamburger) dan bacon (hirisan nipis daging babi yang biasa serve during breakfast), pork instestine (perut babi) dan lain-lain lagi tidak apa bagi Muslim.

Pengalaman bekerja di Shangri-La Hotel Kuala Lumpur, di situ terdapat satu BUTCHER Department.

1. Semua jenis sausage menggunakan pork casing. "Pork casing" adalah saluran usus yang digunakan sebagai kulit sausage.

Semua ingredients untuk sausage di blend bersama pork fat untuk membuat sausage itu firm dan tak mudah pecah. Jadi kalau sausage itu Ayam atau Daging ianya masih mengandungi babi.

2. Pork fat juga digunakan dalam proses membuat turkey roll,chicken roll, meatloft, pastrami dan salami. Bahan ini semua boleh didapati di supermarket dan digunakan secara meluas sebagai toping PIZZA.

3. Bagi sesiapa yang suka makan buffet, cold cuts yang disusun lawa-lawa pada buffet table seperti Terrine dan Pate pun ada lemak babi.

Menyentuh sedikit aktiviti kaum Cina , dan aku juga ada satu kisah yang menarik untuk diceritakan.

Salah seorang kawan telah menceritakan kepada aku, Bapanya adalah seorang pekerja TNB bahagian pembaik pulih bekalan elektrik. Pada satu hari bapanya bertugas membetulkan bekalan elektirk di kawasan Jenjarum Banting.

Semasa pekerja-pekerja lain sedang melakukan kerja-kerja pembaikan pulih bekalan, beliau telah merayau-rayau di kawasan sekitar. Setiap pekerja pembaiki pulih bekalan TNB mempunyai kebenaran memasuki kawasan yang melibatkan penggunaan elektrik, jadi secara tidak sengaja beliau telah memasuki ke sebuah kilang memproses makanan, dilihatnya daging ayam berlongok-longok.

Kemudian daging-daging babi berlongok-longok disebelahan. Rupa-rupanya kilang tersebut membuat daging burger, daging-daging ayam dan babi tersebut dicampur dan digaul bersama kemudian dijadikan daging burger.

Beliau telah bertanya kepada salah seorang pekerja tersebut mengapa dicampurkan daging babi dengan daging ayam! Pekerja tersebut berkata kalau tak dicampur burger yang hendak dibuat susah untuk melekat dan dibentuk. Dengan mencampurkan daging ayam dan babi burger mudah dibentuk. Katanya lagi, burger ini tidak dijual terus kepada orang Melayu.

Tapi jika mana-mana supplier yang tak cukup stok akan ambil burger daripada kilang tersebut. Lu ingat itu supplier cukup ka untuk supply satu Malaysia (Tak tahu supplier mana yang ambil dari dia). Pekerja tersebut siap kata "SIAPA KATA MELAYU TAK MAKAN BABI" menyirap darah bapanya.

Balik tu dia buat aduan di JAIS. Bila JAIS buat serbuan tak ada apa-apa yang jumpa, kilang tersebut pun dah takda. Mungkin dah berpindah bila menyedari ada orang melayu yang sudah mengetahui aktiviti mereka.

P/S: Siapa yang suka makan burger tu berhati-hatilah mungkin ada yang bercampur dengan daging babi.

Patutlah bila kes JE timbul rupanya berjuta-juta babi ada kat Malaysia. Purata satu hari babi dikeluarkan dari ladang ternakan beratus ribu. Yang peliknya takan beratus ribu babi ini dilantak oleh orang Cina saja. Mungkin sebahagian darinya dibuat bahan makanan yang lain, lepas tu bagi orang Melayu makan.

Yang peliknya lagi kebanyakan yang jual burger tu orang Melayu.

Isa: Wallahualammmm.... renung-renungkanlah... kalau takda beruk takan pokok boleh bergoyang... betul atau tidak cerita ni... kita sebagai umat Islam harus berwaspada dengan makanan yang kita makan... berbalik pada diri sendiri juga.

Miezanz:Thanx to bro Isa..., Dah 50 tahun lebih kita merdeka tetapi mengapa kita masih belum merdeka dalam bab makanan????

0 comments: